Home » Mesenchymale stamcellen » Stamcellen uit navelstrengbloed tegen hydrocefalie

Stamcellen uit navelstrengbloed tegen hydrocefalie

navelstrengbloedbank bloedafname
Bij hydrocefalie kan het hersenvocht (liquor) niet worden afgevoerd, of niet door de bloedbaan worden opgenomen. Hierdoor worden de hersenkamers vergroot en wordt het zogeheten ‘waterhoofd’ gevormd.

Er is deze week een onderzoek uitgevoerd op een baby waarbij gebruik is gemaakt van opgeslagen navelstrengbloed. Net na de geboorte is het navelstrengbloed opgeslagen en later gebruikt tegen hydrocefalie.

Regeneratieve geneeskunde klinkt als sciencefiction, maar is gebaseerd op tientallen jaren van onderzoek.

Dr Joanne Kurtzberg hoofd van de Duke University’s Pediatric Blood Program denkt persoonlijk dat celtherapie en regeneratieve geneeskunde de volgende grote vooruitgangen in de geneeskunde zijn. Ze geloofd ook dat het toepassen van navelstrengbloed pas het topje van de ijsberg is. Dr Kurtzberg, verwacht een revolutie te zien in het behandelen van ziektes door stamcelen uit navelstrengbloed.

Om ziektes te kunnen behandelen moeten de stamcellen eerst geoogst worden.
Er zitten ongeveer 253 miljoen cellen in het navelstrengbloed van een baby. Die stamcellen worden geoogst in een bloedzak en opgeslagen.

De bloedzak wordt opgeslagen in vloeibare stikstof en wanneer nodig weer voorzichtig ontdooid in een waterbad.stamcellen in navelstrengbloed

Dr Kurtzberg geeft aan dat van de 100ml navelstrengbloed slechte een klein deel geschikt is voor therapie. Voor hydrocefalie zijn er waarschijnlijk slechts 20 stamcellen uit het hele navelstrengbloed die gebruikt kunnen worden.

Naast de 20 stamcellen, zijn er andere typen stamcellen waar er honderdduizenden van zijn. Deze cellen worden progenitorcellen genoemd. Deze cellen zijn minder flexibel, en kunnen maar één type cel worden, bijvoorbeeld een levercel, hart cel, spiercel, ooglid cel, bloedcel, long cel of een hersencel. Deze progenitorcellen kunnen worden ingespoten in de patiënt en gaan vervolgens naar beschadigde organen waar ze het weefsel herstellen.baby stamcellen toegediend

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *